carolinailondon.blogg.se

Lustiga fakta om London och engelsmän

Efter 3 månader (och efter att ha hängt i England en hel del tidigare) har jag upptäckt en hel del lustiga saker som Engelsmännen har för sig, så tänkte delge er av dessa iakttagelser så ni är förberedda när ni kommer och hälsar på!
 
Språk:
- Det är halshuggning på att använda amerikanska ord, som t.ex vacation, fall, mom (engelska versionen är holiday, autumn och mum)
- När man behöver kissa säger man: "I need a wee" alternativt "I need the loo"
- Engelsmän gillar att säga cheers istället för thank you. Har inte riktigt anammat detta ännu, känns så underligt att säga skål till nån istället för tack?
- De flesta engelsmän kallar vem som helst (alltså även personer de aldrig träffat förut) för darling/love/sweetheart, ganska gulligt men kan vara ganska creepy också.
- När de skriver meddelanden avslutar de alltid med x, ett eller flera. I början trodde jag att det hade hamnat där av misstag men nej det ska vara där. Betyder typ puss.
- De har missförstått det här med klockan lite grann, så när de säger halv 1 (alltså "half one", inte "one thirty) så tror de att det betyder halv 2. Väldigt förvirrande.
- Chips är inte samma sak som våra chips, utan chips betyder pommes här. Chips heter istället crisps. Också väldigt förvirrande.
 
Bil och trafik:
- Ni vet säkert redan att de kör på fel sida av vägen, börjar sakta men säkert vänja mig vid detta lustiga fenomen, men har vart nära att bli påkörd så många gånger när jag ska gå över gatan för att jag tittat åt fel håll.
- De flesta engelsmän kör dessutom som dårar så räkna inte med att de ska ta nån hänsyn till att du inte är van vid vänstertrafik
- För att köra en bil som inte är din egen måste du vara försäkrad på den, det räcker alltså inte att ägaren är det utan du själv måste täcka en egen försäkring. Mycket märkligt.
- Buss är billigare att åka än tunnelbana och ofta smidigare även om det tar längre tid. Man kan köpa ett kort som bara gäller för bussar och som är typ 50 pund billigare än ett vanligt månadskort där tunnelbana och tåg ingår. För att komma med bussen måste man dock signalera till bussen genom att typ sträcka ut handen om man vill åka med, annars stannar den inte.
 
Boende:
- Det här med treglasfönster verkar vara en uppfinning som inte riktigt nått England än, därför har de tjocka gigantiska gardiner för fönstrena plus mer än ofta heltäckningsmattor på golven för att inte kylan ska tränga in alltför mycket.
- Standarden på lägenheter är i allmänhet mycket sämre än i Sverige, mögel är t.ex vanligt och även att ha råttor och möss.
 
Allmänt om engelsmän:
- De kallar alla som bor på fastlandet i Europa för Européer, för själva är de tydligen inte det...
- De är inga ostmänniskor direkt.. I mataffären finns oftast bara cheddarost i olika styrka, färdigskivad eller hel. Osthyvel används inte av många även om de flesta vet vad det är. På IKEA finns bara en enda typ av osthyvel t.ex, har köpt en sån och den skär astjocka skivor.
- De är väldigt toleranta mot oss som inte har engelska som förstaspråk och är ofta imponerade av hur bra engelska vi pratar (speciellt vi skandinaver). De kan ju oftast inte själva nåt annat språk och kan inte riktigt förstå hur man kan lära sig ett annat språk så pass bra utöver sitt modersmål.
- De äter pommes till exakt allt. Häromdagen skulle Shire göra paj och gjorde pommes till, helt normalt tyckte alla i hans familj utom jag.
 
Jobb och pengar:
- Man tjänar allmänt mycket sämre här än i Sverige, minimilönen ligger på £6.19 i timmen (typ 65 kr), jag tjänar 6,50 (sämst bland tjejerna i min lägenhet men de andra tjänar inte mycket mer). Istället betalar man mycket mindre skatt (ca 20%) men ni kan ju snabbt räkna ut att det ändå inte blir några enorma summor man får ut varje månad, med en hutlös hyra dessutom så blir det inte många pund över varje månad.
- Utöver de dåliga lönerna får man dessutom inget OB-tillägg. Sjukt ovärt att jobba helger alltså. Det är heller ingen skillnad på butiksjobb och restaurangjobb, lika dåligt betalt överallt.
- De har ungefär en miljon olika mynt, så räkna med att bli totalförvirrade när ni ska försöka betala. De har nämligen 2-pund, 1-pund, 50-pence, 20-pence, 10-pence, 5-pence, 2-pence och 1-pence. Alltså 8 olika mynt. 1-pence motsvarar ungefär 10 öre så ni förstår ju hur fruktansvärt onödiga flera av de här mynten är.
 
Svenskar i London:
- Har nog inte fattat hur mycket svenskar som faktiskt bor i London. Hörde någon säga nåt nån gång att det uppskattas bo 40000-60000 svenskar här. Jag hör svenska på gatan var jag än går, så förvänta er inte att ingen ska förstå er om ni pratar svenska.
- Den svenska influensen syns ganska tydligt, många svenska produkter i mataffärerna men finns även en del svenska butiker (förutom H&M såklart). Har t.ex sett Polarn o pyret. Finns dessutom flera svenska restauranger, svenskt café, svenska pubar och barer, svenska inredningsbutiker (förutom IKEA...) och såklart svenska kyrkan och den svenska butiken jag jobbar i :)
 
Slutsats: Har känt mig ganska förvirrad angående många av de punkterna jag tagit upp, men börjar sakta men säkert vänja mig vid deras lustiga vanor.
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Susanna
skriven :

Vilken rolig fakta! :-)

2 Susanna
skriven :

Calle efterfrågar en lista från Shire med konstiga fakta om svenskar! :-p

Svar: Haha :)
Carolina Davidsson